Apicultura și Agricultura

Marian Ștefan: ”Ce facem cu albina? Se împacă cu pesticidele?”

Apicultura, este o ramură a zootehniei care studiază biologia și tehnologia creșterii și exploatării albinelor, în scopul obținerii de producții apicole și a sporirii producției de semințe la plantele agricole. Albinele furnizează omului importante produse, iar prin acțiunea de polenizare încrucișată a plantelor asigură însemnate sporuri de producție la multe culturi agricole. Prin urmare aceste două ramuri sunt legate strâns între ele.

Pe lângă caracteristica semnificativ industrială a apiculturii care a fost practicată în multe forme pentru o perioadă îndelungată, apicultura este, de asemenea, un hobby important pentru mulţi europeni.

Un iubitor de albine este și domnul inginer Marian Ștefan din localitatea Dor Mărunt, județul Călărași, membrul Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din județul Ialomița.

În urma numeroaselor informații apărute în presă cu privire la impactul pe care îl au pesticidele asupra celor mai importanți polenizatori, ne-am hotărât să aflăm cum stau de fapt lucrurile direct de la un iubitor de albine și în același cultivator de cereale.

Având o experiență de aproximativ 40 de ani ca apicultor și tot atâți ani ca agronom, dl Ștefan ne-a spus: ” Avem o contradicție: imidaclopridul.

Ce facem cu albina? Ce facem cu ele? Se împacă? Eu zic că se împacă una cu cealaltă. Eu nu am constatat că moartea albinelor ar fi din cauza acestei mult hulite substanțe. Ca și cultivator de cereale, floare, porumb și rapiță consider că agricultura nu poate să existe fără această substanță deoarece momentan nu a apărut alt înlocuitor.

Părerea mea este că albina nu prea se întâlnește cu această substanță. Nu are când să se întâlnească deoarece de la semănat substanța ajunge în pământ, doza nu este chiar așa mare iar albina nu prea zboară primăvara. Substanța ar trebui să fie prezentă în faza de polen iar dacă s-ar fi întâmplat acest lucru ar însemna să moară toate albinele și nu am mai scoate nici miere de floarea soarelui, nici de rapiță dacă substanța ar ajunge în floare. Eu zic că nu prea au când să se întâlnească.

Cineva a lansat o idee și acum majoritatea celor care au probleme cu albinele dau vina pe această substanță. Ca să înțelegem: această substanță se aplică pe sămânță iar apoi sămânța ajunge în pământ. Cei care au lansat ideea susțin că sămânța are aerosoli pe care îi împăștie în aerul dimprejur și atunci albina când zboară prin acea zonă se întâlnește cu această substanță. Eu nu m-am documentat foarte mult însă din experiența mea și văzând pe propriile familii, nu cred că albinele au probleme din cauza acestei substanțe deoarece eu nu văd cum se pot întâlni.

Albinele au și ele probleme, au viroze care au devenit mai agresive în ultimul timp, au și paraziți care dacă stuparul nu are grijă de ele la un moment dat, ”le scapă din mână”. E o vietate mică, o insectă complexă și nu poți să dai vina numai pe un factor. La mijloc mai este și factorul uman.

Am 40 de familii și sunt stupar de aproximativ 40 de ani. Am avut și eu perioade în care am mai pierdut din familii însă din cauza mea nu din cauza unor substanțe. Mulți oameni zic că sunt apicultori însă în afară de dorința lor de a culege polen aceștia nu fac nimic pentru binele albinelor.

Eu cultiv pentru ele niște plante melifere, mai exact Facelia, pentru a încerca să le fac viața mai bună. Această plantă înflorește de 2 ori pe an dacă ai grijă de ea. Este ușor să spunem că de vină este o substanță care ne omoară albinele dar și fondul melifer s-a diminuat. Înainte se cultiva coriandru, muștar, albinele aveau mai multe plante de cules. Acum dacă te duci să cauți o buruiană, nu mai găsești. Înainte miriștile rămâneau mai mult timp iar pe ele datorită ploilor mai creșteau buruieni precum ”umbra iepurașului” sau altele, de pe urma cărora albinele puteau să mai adune polen. Anul trecut a plouat dabia prin septembrie și nu a mai crescut nici o buruiană, plus că fermierii acum pregătesc terenurile din timp, mai pun și cultura a doua și astfel albinele nu mai pot culege nimic. Din cauza acestui lucru apicultorii trebuie să își cultive ei plante melifere. Eu cultiv Facelia nu pe o suprafața mare, pe 200-500 de metri dar vreau să fac și eu ceva pentru ele. Mai au și ele nevoie de un cules pentru întreținere, de proteină. Pentru mine apicultura este o activitate de weekend.

Eu sunt mulțumit de numărul de familii pe care îl am. Din cauza prețului derizoriu pe care l-a avut mierea anul trecut, parcă nu prea m-aș bucura să am o producție mare anul acesta. Sper ca prețul să fie mult mai bun dacă am o producție mai mică. Anul trecut prețul mierii era undeva între 8-9 lei kg și nici așa nu prea au fost cumpărători. Am pierdut piața. Acum mierea vine de afară din China, din altă parte la prețuri mici, vine miere din melasă (n.r reziduu siropos de culoare brună, provenit de la extragerea zahărului din sfeclă sau din trestie-de-zahăr) și alte astfel de amestecuri și atunci suntem obligați să scădem prețurile.” ne-a spus dl ing Marian Ștefan.

Potrivit specialiștilor pesticidele conţin compuşi biologic activi dezvoltaţi în scopul protejării plantelor iar insecticidele controlează populaţiile de insecte dăunătoare. Organisme care nu sunt dăunătoare pot fi, de asemenea, expuse, de aceea a fost creat un set complet de legi pentru a evalua siguranţa produselor fitosanitare în privinţa organismele nevizate. Reglementările europene ne asigură că atunci când sunt aplicate în mod corespunzător, pesticidele nu au efecte inacceptabile asupra organismelor nevizate, cum ar fi albinele, râmele, peştii, algele sau păsările sălbatice.

Așa cum am mai spus, cele două domenii, agricultura și apicultura sunt strâns legate între ele. Albinele polenizează culturile, sprijinind procesul de producţie alimentară (polenizarea poate creşte în mod semnificativ productivitatea anumitor culturi) iar la rândul său, agricultura asigură beneficii pentru polenizatori oferindule hrană și un habitat propice dezvoltării. Este esenţială colaborarea între aceste grupuri de părţi interesate dacă dorim să îndeplinim cererile privind productivitatea agricolă şi să sporim populaţiile polenizatoare.

În concluzie trebuie să învățăm să conviețuim împreună, să ne suportăm unii pe ceilalți, apicultori și agronomi. ” ne-a concluzionat dl ing. Marian Ștefan.

Patriotul