Schimb de experiență

Schimb de experiență între membrii A.C.C.P.T Ialomița

Miercuri, 24 mai, membrii Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Ialomița (A.C.C.P.T), au vizitat câteva ferme din județ pentru un schimb benefic de experiență. Vizitele au avut loc în următoarele societăți: Telehuz Agriserv, Sopema Agriculture și Jipa Nicolae Cristian.

Acest eveniment notabil a reunit fermieri din județul Ialomița, dornici să urmărească și altfel de tehnologii aplicate în agricultură, permițându-le astfel să-și îmbunătățească cunoștințele legate de o anumită cultură.

Primul punct de întâlnire a avut loc în ferma Telehuz Agriserv din localitatea Mărculești, administrată de dl Telehuz Costin. Aici fermierii au putut observa modul de organizare al fermei, utilajele folosite, cât și rezultatele tehnologiilor aplicate, direct în câmp acolo unde au văzut cu ochii lor cultura de hibrid de grâu și cultura de porumb. ”La capul locului” fermierii au schimbat păreri, informații importante și productive care să îi ajute în aplicarea tehnologiilor.

Perioada de vegetație a culturii diferă din foarte multe puncte de vedere precum: zona, tipul de cultură, soiul etc de aceea fermierii au putut vedea alte rezultate decât cele văzute în propriile ferme.

Cea de-a doua fermă vizitată a fost Sopema, din localitatea Mihail Kogălniceanu. Acolo fermierii au fost impresionați de utilajele deținute de dl Arnaud Perrein care prin implementarea unei tehnologii moderne, încearcă să ridice potențialul terenurilor agricole deținute. Fermierii au mai putut observa în ferma dl Arnaud, modul de stocare și administrare a azotului lichid și în teren aceștia au putut vedea cum se poate combate excesul de apă (drenaj, rigole).

Vizitatorii au fost foarte curioși atunci când au ajuns la Gura Ialomiței în sera domnului Jipa Cristian, deoarece pentru ei acesta era un domeniu nou, majoritatea ocupându-se de cultura mare. Văzând roși coapte deja, fermierii l-au ”bombardat” pe dl Jipa cu o sumedenie de întrebări pentru a afla cât mai multe informații de la acesta. Interesul a fost unul foarte mare deoarece această seră este singura din județul Ialomița care folosește o tehnologie avansată în producerea de tomate într-un mediu controlat, care pe lângă faptul că sunt aspectuase sunt și foarte gustoase. Roșiile verzi sau negre, roz sau galbene, s-au lăsat admirate în mediul lor și apoi au fost gustate de vizitatorii care au obținut informații deosebit de prețioase și de un real folos.

Scopul acestui eveniment a fost acela de a face schimb de experienta între fermierii și de a întării relațiile dintre aceștia.

Evenimentul a fost unul de succes, deoarece tehnica abordată a fost una prietenoasa, deschisa, pe care fermierii au apreciat-o, întâlnirea având loc direct ”la firul ierbii” acolo unde s-a discutat punctual despre o situație sau o tehnologie aplicată.

PATRIOTUL