Ziua Porumbului – ediția a VIII-a 2017

O nouă ediție a celui mai important eveniment agricol organizat în județul Ialomița, a avut loc joi, 14 septembrie a.c. ”Ziua Porumbului”, sărbătoarea care reunește an de an tot mai mulți fermieri din întreaga țară, a avut și de aceeastă dată un real succes.

Evenimentul s-a desfășurat în localitatea Orezu, în ferma domnului Nicolae Sitaru, directorul firmei Elsit (gazda evenimentului).

Peste 500 de fermieri au venit să afle cele mai noi informații legate de hibrizii de porumb direct din câmp. Ei au fost întâmpinați de cele mai importante companii din domeniul agricol (12 la număr). Pentru că este un eveniment extrem de important pentru toți fermierii din întreaga țară, și în acest an, ministrul Agriculturii a fost prezent.

Petre Daea: ”Dragi fermieri, făuritori de hrană în condiții deosebite care nu țin cont de vreme, nu măsoară timpul cu ora și sunt întotdeauna acolo unde nevoia o cere, am fost să văd astăzi ce ați realizat de-a lungul vremii în cele opt ediții, dând nota de respect, de angajare și mai ales de siguranță pentru viitorul agriculturii țării românesti. Am venit la dvs să vă văd, să vă asigur că facem tot ce trebuie din programul de guvernare pe care l-am lansat în campania electorală cu președintele Liviu Dragnea și astăzi să vă spun că pe data de 16 octombrie încep subvențiile pentru fermieri, inclusiv pentru cei din zootehnie.”

Pentru a vedea personal rezultatele obținute la diferiți hibrizi de porumb, ministrul Agriculturii a vizitat toate cele 22 de standuri, a mers printre rândurile de porumb și chiar s-a urcat într-o combină și a recoltat.

Fermierul care nu se urcă pe combină să vadă la recoltat care este producția și nu numai care este producția, ci și terenul, densitatea, uniformitatea, greșelile, scăpări tehnologice pe care le vezi numai dacă urci pe combină’, a mai declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Anul acesta a fost un an foarte bun pentru fermieri, un an bogat cu recolte peste așteptări.

E o zi a porumbului cu rezultate mai bune . Am avut un an bun, cu precipitatii. Ajutați de Dumnezeu, ne lăudăm că facem producții de porumb foarte bune în 2017. Sperăm ca și vânzarea porumbului să fie în bune condiții. Acesta este și o zi în care facem un bilanț al lucrurilor bune și mai puțin bune care se întâmplă pe parcursul unui an agricol.

Sunt gazda acestui eveniment pe care dvs l-ați făcut important. Noi ne dorim ca porumbul să devină o cultură care să fie din ce în ce mai eficientă, mai rentabilă, pentru noi fermierii cât și pentru țară. Dacă noi suntem eficienții și țara o va duce din ce în ce mai bine. Țelul acesta nu este foarte greu de atins dacă fiecare dintre noi își face datoria așa cum trebuie…și ministerul și agricultorii și producătorii de imputuri și producătorii de semințe și cercetarea și finanțatorii și toate verigile care contribuie la realizarea producției de porumb și a tuturor celorlalte producții pe care le realizăm într-o fermă.

Am fost cu dl ministru să vizităm toate loturile, vrând să vadă cu ochii dumnealui rezultatele, sper că a văzut lucruri interesante la cea de-a opta ediție a ”Zilei Porumbului”.

Așteptăm în continuare de la dl ministru pentru noi, fermierii, legi și reguli sănătoase, simplu de aplicat, pe care să le înțelegem noi în primul rând, pentru a ști ce avem de făcut în fermă și pe cât posibil să ne ferească de lucruri care nu pot fi aplicate.” a declarat domnul Nicolae Sitaru, președintele A.C.C.P.T Ialomița (Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice).

Ca în fiecare an, dl vicepreședinte al L.A.P.A.R, Nicolae Sitaru a folosit aceeași tehnologie pentru loturile demonstrative: Am avut cultură premergătoare grâul, am făcut lucrările de pregătire și pe 4-5 aprilie am semănat. Am folosit tehnologia de îngrășăminte recomandată de Vantage, m-am încadrat în cele 170 de kilograme de azot la hectar, am completat și cu ceva fosfor și potasiu. Tehnologia Bayer de erbicidare am folosit-o din nou, Adengo înainte de răsărirea culturii și în stadiul de 6-8 frunze am dat cu Laudis, doi litri la hectar și astfel, am avut o cultură de porumb foarte-foarte curată în toate loturile”, a spus Nicolae Sitaru pentru Agrointeligența

În fruntea clasamentului, din cei 72 de hibrizi aflați la startul competiției, s-a clasat hibridul DKC 5830 din grupa FAO 480 cu o producție de 1 5.207 kg/ha și o umiditate de 22.4%. Pe locul doi am regăsit tot un hibrid de la Monsanto, DKC 5068 cu o producție de 14.975 kg/ha (umiditate 14,4%) iar pe locul trei s-a clasat hibridul GASTI de la Caussade cu o producție de 1 4.958 kg/ha (umiditate de 20,4%).

Evenimentul ce reprezintă un bun prilej pentru fermieri de a afla care sunt cei mai noi hibrizi, ce rezultate pot avea, care sunt cele mai noi tehnologii ale culturii de porumb și ce noutăți mai sunt în materie de utilaje, a reunit și în acest an fermieri din întreaba țară, firme prestigioase din domeniul agricol cum ar fi: BAYER, MAISADOUR, PIONEER, MONSANTO, KWS, EURALIS, RAGT, PROCERA, CAUSSADE, SYNGENTA, dealeri de utilaje, CLAAS, FENDT, MASSEY FERGUSON, LAVERDA traderi de cereale, distribuitori de inputuri din domeniul agricol, autorități publice locale, autorități publice centale cu putere decizională si multi alții. Toate acestea au fost ingredintele necesare desfășurării unui eveniment de succes.

Toți cei prezenți la eveniment s-au bucurat de prezența dl ministru al Agriculturii care a făcut ”o baie de mulțime” așa cum este obișnuit.

Ziua Porumbului s-a desfășurat la fel ca în toți ceilalți ani: s-au vizitat loturile demonstrative, s-a prezentat tehnologia Bayer de erbicidat a porumbului, au avut loc dezbateri pe tema porumbului, a fost organizată și o tombolă iar evenimentul s-a încheiat cu o masă câmpenească.

Patriotul

« de 7 »